sunnuntai 14. lokakuuta 2012

I sista sekunden?


Vet ni den där känslan när man skulle ha en massa skolarbeten att göra, men ingen energi för det alls. Allt annat man kan göra, i stället för att göra uppgifterna, känns mera lockande. Ja till och med att städa! Och det säger mycket det. Så idag har jag just en sådan dag. Jag matematiktent om ett par dagar, fysikuppgifter som skall lämnas in i morgon och företagsekonomiuppgifter som har deadline idag och jag har inte börjat på något än. I ställe för att göra det jag borde göra, altså uppgifterna, så har jag damsugat, gått ut och äta kinesisk buffe ( helt klart det mest tidskrävande sättet att äta), och färgordnat ovch städat mitt klädsskåp. Och ja, du läste inte fel. FÄRGORDNAT mitt klädskskåp. Alla rödaktiga skjortor i en hög alla blåaktiga i en annan och sedan regnbågsordnar man skåpet så att det byter från gult till orange till rött, osv. Ni förstår vad jag menar. Är det möjligt att hitta på något mera onödigt? Jag tror inte det.

Så nu sitter jag då till sist här vid min data, helt i sista sekund, och leker att jag gör något nödvändigt. Vilket jag altså inte gör, för att jag uppdaterar detta. Jag vet inte om det är likadant för er andra, men jag gör alltid så här. Först ignorerar jag uppgifterna totalt. Sedan är det börjar bli brottom så stannar jag hemma för att göra uppgifterna,men gör dem ändå inte. Det är bara ett sätt att lätta mitt samvete för att jag inte gör dem. Lite som att gör jag inte dem, så får jag inte göra något annat kul heller. Inte för att det hjälper något, för jag gör trots allt dem inte. Tankarna brukar gå ungefär såhär ” I sinom tid, jag hinner nog.” Men så finns det den där lilla gubben av stress som konstant gnagar på en. Man vet ju att man inte kommer att hinna ordentligt. Så när deadlinen till sist närmar sig med ryslig fart och man nästan börjar svettas av fasa, då börjar jag med uppgifterna, gör allt i sträck och lämnar ett par minuter före deadlinen in dem. Oftast endast halft igenomlästa på grund av tidsbrist. Ändå har jag vid det här tillfället använt ganska många dagar till att bara tänka på att jag borde göra uppgifterna. Tala om tidshask.

Det mest komiska med det här ändå det, att oftast när jag till sist gör uppgifterna så märker jag att de är ju på riktigt helt intressanta. Med andra ord skulle jag kanske ha kunna börja göra dem lite tidigare, så att jag faktiskt hade haft tid att slutföra dem ordentligt och intressera mig ordentligt för ämnet, utan att måsta stressa. Trots att detta hänt otaliga gånger, så lär jag mig bara inte. Det är ett av mitt livs mysterier. Hur kan jag vara så här hårdskallig? Jag har till och med flera gånger som nyåraslöfte lovat mig själv att detta skall jag ta itu med. I år skall jag göra alla uppgifter i tid! Men nej, en månad, kanske två, och så är jag tillbaka i mina gamla vanor. Ja, vem vet, kanske jag nästa år gör det? Kanske jag nästa år klarar av att göra arbetena i tid? Men medan jag väntar på att det skall hända, så är det ju tur att man kan göra arbeten i sista minuten. Ja, kanske till och med  i sista sekunden.