maanantai 26. joulukuuta 2011

Småstadsidyll?


De flesta av er som kommer från en småstad och studerar i en annan stad kanske känner igen det här fenomenet. Det är i alla fall något de flesta av mina vänner och jag märkt att stämmer in på oss alla. Vi har efter gymnasiet alla flyttat till en något större stad för att studera och på samma gång slippa bort från den söta, lilla, pluttestad vi kommer från. I det här fallet då Pargas, en speciellt liten, plutteskärgårsstad. Altså, absolut ännu värre. En skärgårdsstad betyder i princip just vad det låter som. Den är en grupp öar, mitt ute i havet, vart du slipper från ena hållet med en bro eller från andra hållet, med ve och fasa, en färja. Altså, en riktigt, riktig skärgårsstad. En sån där som är totalt död och människofri 70% av året, och sen till sommaren vaknar till liv, med alla sommargäster och turister. Inget undra på att vi velat flytta bort härifrån. Frågan är bara, vad har våra föräldrar tänkt på som flyttat hit till att börja med. Det har säkert endast sett staden på sommaren. 

Nojoo, vad jag skulle berätta om, är det här fenomenet med att komma tillbaka. Altså staden är i och för sig riktigt söt, men just det, liten, och då är ju människorna exakt likadana. Mig absolut medräknat. Vi är som en stor grupp kopior av varanadra. I småstäder så händer det ju ofta att man inte tålererar så mycket avvikelser och det är just så det är i Pargas. Ta som exempel den här juldagen. Ungefär 90% av alla män är klädda i rutig skjorta eller vit skjorta. Vadå, tala om en buum. Och flickorna var klädda i endera vit skjorta eller någon riktigt flickigt. Sådär absolut heteronormativ, normal, småstadsklädsel, som en av mina vänner pekade ut. Med alla rutiga och vita skjortor i Harrys skulle vi fint ha kunnat bygga upp en hel linedansinggrupp. Och ja, det är absolut inget fel på rutiga eller vita skjortor. Det är t.o.m. en av mina favoritkläder på män, men det är ju lite tråkigt om varenda en bär en sådan. Därifrån kommer kanske just fenomenet, att de av oss som äntligen flyttat bort och fått uppleva den frihet du har i en storstad, att se ut exakt som du vill, leva som du vill, göra som du vill och va vem du vill utan att någon random på en fest kommer och talar med dig vid namn utan att du aldrig sett den tidigare, vill absolut inte komma tilbaka. 
Ett bra exempel på småstads “alla känner alla” hände mig i gymnasiet på en gymnasiefest. Vi sitter med mitt dåtiga gymnasiegäng och lutar mot ett staket och en helt okänd gosse kommer fram till mig och börjar disskutera. Han börjat med orden “ Hej du, jag vet var du bor.” Sådär svårt att veta vad man skall svara där. Närmast i tankarna kommer ju, “ aah, stalker?”, men det är det ju inte. Det är bara frågan om småstadsskvaller. Ja, det är absolut inget fel på människorna skillt. Här finns mängder av ljuvliga, fina, härliga människor, men det är bara småstadsfolket tillsammans. Då blir det sådär jobbigt. 

Mina vänner och jag har som vanligt alla varit hemma och firat julen hos våra föräldrar. Och för någon orsak hör det till Pargas traditioner att på juldagen skall alla på kvällen till Harrys, en närliggande gammal pubb. Här skall man då sitta och disskutera med människor man bara ser en gång om året, på juldagen i Harrys. Det är i och för sig jätte kul, för då ser man folk man aldrig annars mera skulle träffa, när alla studerar på olika håll och kanter, men det är en ganska komisk tradition. Alla disskusioner är likadana.

-          Nemen, hej! Det var länge sen sist.
-          Joo, det var det faktiskt. Vad var det du gör nuförtiden igen?
-          Joo, jag studerar/jobbar i …
-          Ahaa, är det kul? Gillar du det?
-          Joo, det är bra, själv?
-          Jag studerar/jobbar i … helt roligt, fast…
Lite allmänt tjattande/skvallrande om människor man tidigare kännt ihop.
-          Men hördu, vi borde ta en kaffe nån gång o catcha upp.
-          Ja, absolut. Vi måste höras på fb/ringa om det.
-          Joo, så gör vi! Va kul!
-          Nemen, hörs snart då. Nu skall jag fortsätta rundan.
-          Samma här. Höres snart!

Ganska komiskt. Under kvällens lopp gör man vet hur många såna här disskussioner, med folk man aldrig ändå kommer att gå på kaffe med. Och inte för att det skulle vara hemskt eller nåt. Det bara blir inte av och det är bara inte tillräckligt intressant. Att se sin gamla stad samlad en gång om året är just passande. En gång om året räcker. Det är en fin och söt stad, men annars blir det bara överdos av Pargasbor. Pargasbor i små doser är bra, och sällan. Lite som en stark medicin. Man får en känsla av att vara hemma och så, men på samma vill man nog aldrig tillbaka. 

För någon orsak är detta ett riktigt vanligt fenomen speciellt hos oss Pargasbor. De flesta flyttar någonstans till Åbo eller andra närliggande städer, umgås mycket med Pargasbor och alla känner alla, men i Pargas visar man sig endast en gång om året. Ja, juldagen, i Harrys ( och kanske om man är riktigt Pargaskär, så fornäldarna). Det är då man skall visa upp att man ännu lever, disskutera mycket med människor man ej länge överhuvudtaget känner, eller aldrig kanske har kännt och vara småstadskär. En gång om året och ja, det räcker mig fint.

keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Äkta bra, men dubbat bäst


Dansare, Guuuud vad ni är ljuvliga. Det finns inget som kan förbättra ens dag mera en vår kära danslinjes yranden. Ljuvligt.

 För någon orsak har vi på danslinjen fått för oss att översätta sånger är en bra idé. I och för sig borde vell varenda människa på det här jordklotet förstå att dåligt dubbade sånger inte är något så fint, men inte vi. Altså dubbade sånger, det är in just nu. På alla platser, från kön till baren, i skolan eller när man möts normalt på gatan. De fungerar överallt. 

Det började i kön till vår favoritbar Kaarle, när vi stått ute i kylan och frusit i kön i typ en halvtimme. Då kom någon på den fantastiska ideén att dubba sånger till finska och tävla om vem som kan göra det på det finaste sättet. Med andra ord, vem kan komma på den mest idiotiska översättningen på varje ord. Efter en stund av turvist vackert, totalt tondövt ylande av fult översätta sånger, kommer M på den här fantastiska pärlan. En översättning av Singel ladies, som t.o.m. passar i melodin. 

Kaikki sinkkunaiset.
Kaikki sinkkunaiset
Kaikki sinkkunaiset
Kaikki sinkkunaiset
Kädet ilman. O-o-oo-o-o-ooo…

Mä oon baarissaa-a,
just eronneennaa-a
ja teen mun omii pikkujuttujaa..

Det finns dock flera verser, men de orkar jag inte skriva nu. Det bästa med sången är dock inte orden utan hur man sjunger den:

M sjunger: Kaikki sinkkunaiset
Alla svarar: Kaikki sinkkunaiset
M: Kaikki sinkkunaiset
Svar: Kaikki sinkkunaiset
Alla: Kädet ilman + ooo…
M: Mä oon baarissa
Alla : -a
M: Just eronneenna
Alla: -a
Alla: Teen mun omii pikkujuttujaa…

Medan man sjunger hör det ännu till stora gester med händerna. Helt genialiskt altså.

Men tillbaka till varför dansarna lyckades göra mig så jätte glad. Ja hade en så där halvbutter dag och gick med M genom dansarnas korridor, altså korridoren längs med alla våra danssalar ligger. Då börjar M sjunga och hinner just yla “kaikki sinkkunaiset”, när svaret redan lyder från danssalarna “kaikki sinkkunaiset”. Han fortsätter sjunga och sången sjungs så att han går genom korridoren och svaren kommer från salarna han går förbi. Alltså salar var dansarna är och värmer upp och tränar och som inte ser honom. Alla bara började sjunga med och svarde! Fantastiskt! Ja gud vad vi skrattade. Ljuvliga, tokiga, totalt inhibitionsfria dansare.  

tiistai 20. joulukuuta 2011

Fantastiska färder


Att sitta på tåg är som ni alla vet i sig själv redan en enormt uttråkande syssla. Speciellt vi som måste åka ända från Uleåborg till Pargas, en sådan där trevlig 8,5 timmars resa och då räknar jag altså inte med VRs minst en timmes försening. Och vad som gör resan ännu bättre är ju det fantastiska jobbarna på tåget. Tag som exempel dagens konduktör. Han kommer in gående bryskt med klampande steg och muttrar Oulusta så tyst att ingen hör. Sedan när jag snällt ger min biljett och ännu söker efter mitt studiekort, morrar han bara åt mig ”Opiskelijakortti!”. Sådär, ja, ja, vad tror du att jag letar efter. När han sedan får mitt studiekort ser han inte ens på mitt kort ordentligt, utan ger det bara rakt tillbaka med ett muttrat humpf, som om det skulle ha varit mycket, mycket bättre och roligare för honom om jag inte hade haft ett kort alls. Fantastisk kundeservice. 

Men det finns faktiskt rätt humoristiska konduktörer med. Senast jag var på väg från Åbo mot Uleåborg står vi igen stilla mitt inne i ingenting och väntar på ingenting, när konduktören utbrister i högtalarna:
-           Ja, då har vi IGEN ett litet tekniskt fel, men vi försöker fiksa det så fort vi kan. Just nu är vi 50 min försenade ur tidtabellen och blir kanske lite till, men det räknade ni säkert med. Sånt här händer ju ganska ofta. Ta det lugnt och njut av vår restaurangvagn på den tiden. 

Jo den fantastiska restaurangvagnen med sitt enorma utbud, som ju aldrig tar slut skall vi inte ens tala om. Restaurang my ass. 
-          En hotdog tack.
-          Den är tyvärr slut.
-          Aha, nå en köttpirog då.
-          Nej den är tyvärr även slut.
-          Nå hur är det med nachos.
-          Nä, de är även slut. Det är den sista tågresan för kvällen. Det enda vi har kvar är dessa smörgåsar.
Jaa-a. Det är den sista tågresan för kvällen och den är över en timme försenad. Det är ju därför vi alla är så jädrans hungriga.  Fint. Genomkladdiga metvorstsmörgåsar.

Men tillbaka till konduktörer. En annan av mina favoritkonduktörer har en av mina vänner fått hedern att åka med. Han sitter i tåget påväg hem och så börjar högtalarna skirka. Det håller på så där relativt länge, varefter det blir helt tyst. Sedan hör man konduktören:
-          Öööh, pingelipong. Ollaan toijalassa. Ja, samma på svenska.
Riktigt stiligt sagt altså, herr konduktör. Charmerande.

sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Charmerande finsk man strikes igen


Igår kan man då lugnt säga att var en ganska intressant kväll. Vi sitter med kompisarna i lugn och ro i min kämppä på alkut och ett par kompisar till anländer. Gossarna går kämppärundan (det är ju ett måste när man kommer till någon ny plats) och sätter sig sedan I mitt vardagsrum. Diskussionen går ungefär så här:

-          Vilken fin lägenhet du har, säger den ena.
-          Tack, svarar jag.
-          Joo, den är ganska intressant tycker den andra. Det är lite som ett dödsbo, men med touches av en ung person. (WTF?)
-          Ahaha, ursäkta? Ett dödsbo?, svarar jag.
-          Joo, tycker han. Nemen liksom den här soffan. Den ser ut som om den kommer från någon mommos appartment och  någon skulle ha kunnat dö på den.
Ahaahha… Jag skulle då aldrig ha kunnat tänka mig att min gröna lädersoffa ser ut som om någon skulle ha kunnat dö på den. har han aldrig hört om vintage? Altså varning till alla som besöker mig. Jag har en mordisk soffa.

Senare under kvällen när vi var på väg till baren gick diskussionen med, ylläri pylläri, samma människa så här:

-          Vet du, du påminner mig om en kompis jag har, säger han.
-          Jahaa, och vem då?, svarar jag.
-          Joo en sån där XXX  XXX… Ni har båda samma manlighet. Ni är båda som män i en kvinnas kropp. Och jag menar detta altså helt positivt, säger han.

Ahahahaha… Jag har nog inte en aning om hur detta kan tas positivt, men det var ju en så pass komisk komentar att jag kunde inget annat en skratta. Och ännu när man träffar utländska män så undrar utländska män varför finska kvinnor tycker de är charmanta. Jaaaa-a! Det är nog svårt att gissa varför vi föredrar dem mot finska män. Finska män vet riktigt hur man skall tala till kvinnor. Och vet ni vad är det underligaste? Den här gossen har faktiskt en flickvän. Vad fan har hon tänkt med?

tiistai 1. marraskuuta 2011

Räddad av statyleken

Då var det igen en  vanlig dag på jobbet och till det hör det alltid att någonting inte funkar. Så måste det ju vara, annars skulle ju dagen bli tråkig. Jag försöker i alla fall övertala mig själv om detta. Nojo, jag var och vikarierade en annan danslärares timmar och allt började riktigt bra. Ända tills att vi hade värmt upp och skulle börja med den första riktiga serien. Då märker jag att cd-spelaren inte ger något ljud ut från sig fast alla inställningar är rätt. Någon idiot har igen lekt smart och försökt flytta på sladdarna. Gud vad jag hatar i allmänna danssalar när människor gör detta. Nojoo, slutresultatet är då att flickorna dansar serien till slut accompanjerade av mig, som sjunger Blinka lilla stjärna där. Vilken fantastisk klass på balletlektionen altså.
Sen låter jag flickorna tänja en stund medan jag försöker än en gång få spelaren att fungera (har inte tid att på timmen börja flytta på några sladdar) och då börjar flickorna den här diskussionen:
-          Kan du inte använda cd-spelaren, frågar en flicka.
-          Joo, nu har den fungerat för mig i alla fall tidigare, svarar jag. Sladdarna verkar vara fel.
-          Nää, ja tror inte du kan, svarar flickan.
-          Det kan hon visst, svarar en annan flicka. Hon var här en gång tidigare och höll timme för oss och då använde hon den. Hon lät oss  t.o.m. klämma på paus själv i statyleken.  
-          Aaaah, nemen då, svarar den första och ser respekfullt på mig. Ni fick t.o.m. klämma själv.
Alla flickorna som då var på plats, nickar och ser stolta ut.
-          Joo, svarar en annan, helt själv.
Så just så. Det är svårt att förstå barnens logik emellanåt, men den här var ju ganska klar. Att låta dem klämma på paus själv är koolt. Bra att veta i fortsättningen. Räddad av statyleken.